POSTUPAK DODATNE PROVJERE POSEBNIH SPOSOBNOSTI (ak.god. 2013./14.)

 

1. Prijave

Prijave za postupak dodatne provjere posebnih sposobnosti za smjer Dizajn grafičkih proizvoda za srpanjski upisni rok primaju se od ponedjeljka, 17. lipnja 2013. godine do uključivo četvrtka, 20. lipnja 2013. godine.

Prijave se obavljaju elektroničkim putem u Nacionalni informacijski sustav za prijave na visoka učilišta (NISpVU).

Prijavljeni kandidati obvezni su do uključivo četvrtka, 20. lipnja 2013. godine, u Studentsku referadu Grafičkog fakulteta, dostaviti:

a) potvrdu o uplati troškova postupka dodatne provjere posebnih sposobnosti u iznosu od  300,00 kn (na žiro račun 2360000 – 1101243148 uz naznaku „za dodatnu provjeru-IME I PREZIME“)

b) popunjen obrazac za prijavu.  

2. Bodovanje

 Kandidati koji su se preko NISpVU sustava prijavili za upis na smjer Dizajn grafičkih proizvoda, stječu bodove na sljedeći način:

a) Na temelju uspjeha u srednjoj školi – od min. 120 do max. 200 bodova

b) Na temelju položenih ispita na državnoj maturi

  • Matematika (viša razina) – od min. 100 do max. 200  bodova
  • Likovna umjetnost – od min. 50 do max. 100  bodova

c) Na temelju dodatne provjere posebnih sposobnosti

  • praktične provjere znanja iz grafičkih programa i praktične provjere likovnih sposobnosti – od min. 250 do max. 500  bodova

*Na provjeri dodatnih sposobnosti potrebno je ostvariti najmanje 250 bodova. Kod istog broja bodova, prednost će imati kandidati s ostvarenim većim brojem bodova iz praktične provjere likovnih sposobnosti.

d) Na temelju dodatnih učenikovih postignuća

  • Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnim ili međunarodnim natjecanjima iz područja grafičkog dizajna, pristupnik se oslobađa praktične provjere znanja iz grafičkih programa i stječe 100 bodova (ali treba pristupiti praktičnoj provjeri likovnih sposobnosti).

3. Postupak dodatne provjere posebnih sposobnosti

3.1. Praktična provjera znanja iz grafičkih programa

Praktična provjera odnosi se na osnovno poznavanje računalnih programa Adobe Illustrator, Adobe Photoshop i Adobe InDesign. U okviru dva školska sata, pristupnik treba napraviti vizualno rješenje jednolisnog grafičkog medija (letka, ulaznice, pozivnice i slično.) na dobivenu temu. Zadani elementi su format i tekstualne informacije, a slikovne informacije pristupnik odabire po vlastitom izboru iz ponuđene baze slikovnih elemenata (fotografije, ilustracije, grafike). Elementi koji trebaju biti zastupljeni na grafičkom mediju, pristupniku će biti definirani i priloženi u digitalnom obliku. Pristupnik može definirani zadatak realizirati u samo jednom od navedenih programa, nije obavezno koristiti sva tri navedena programa. Ocjenjuje se osnovna tehnička izvedba definiranog grafičkog medija na temelju dobivenih elemenata, te poštivanje osnovnih principa grafičkog oblikovanja. Maksimalan broj bodova koji pristupnik može ostvariti je 100.

3.2. Praktična provjera likovnih sposobnosti

Sastoji se od tri odvojena zadatka koje je potrebno izraditi u okviru četiri školska sata:

Perceptualnog crteža prema postavljenom motivu gdje se ocjenjuje poznavanje perspektive i smještaj kompozicije na format, odnos dijelova i cjeline, vidljivost elemenata. Maksimalan broj bodova koji pristupnik može ostvariti je 200.

Optičke ravnoteže kompozicije od zadanih likovnih elemenata gdje se ocjenjuje poštivanje zadanog broja elemenata i boja, postizanje optičke ravnoteže izbjegavanjem simetričnih rješenja i kreativnost kompozicije. Maksimalan broj bodova koji pristupnik može ostvariti je 100.

Stilizacije zadane teme u znak gdje se ocjenjuje izvedba rješenja u formi znaka, prenošenje poruke, asocijativnost, cjelovitost rješenja i inovativnost. Maksimalan broj bodova koji pristupnik može ostvariti je 100.

4. Raspored održavanja dodatne provjere posebnih sposobnosti

Postupak dodatne provjere posebnih sposobnosti provoditi će se u prostorijama Grafičkog fakulteta prema slijedećem rasporedu:

–  u srijedu, 26. lipnja 2013. u 9.00 sati – praktična provjera likovnih sposobnosti
(prema naknadno objavljenom rasporedu)
– u četvrtak, 27. lipnja 2013. u 9.00 sati – praktična provjera znanja iz grafičkih programa
(prema naknadno objavljenom rasporedu)

Ako pristupnik ne pristupi ispitu u određeno vrijeme ili nema identifikacijski dokument smatrat će se da je odustao od ispita.

5. Rezultati dodatne provjere posebnih sposobnosti

Rezultati postupka dodatne provjere posebnih sposobnosti objavit će se u petak, 28. lipnja 2013. godine, u 12.00 sati na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Fakulteta.

6. Pravo na žalbu

Pristupnik ima pravo prigovora na rezultate u roku 48 sati od njihove službene objave. Prigovor se podnosi u pisanom obliku, osobno ili putem Povjerenstvu za dodatnu provjeru posebnih sposobnosti, koja na isti mora odgovoriti najkasnije do isteka radnog vremena prvog sljedećeg radnog dana. Povjerenstvo ne obrazlaže bodovanje zadataka na praktičnoj provjeri znanja iz grafičkih programa i praktičnoj provjeri likovnih sposobnosti.

Prijave za postupak dodatne provjere posebnih sposobnosti za rujanski upisni rok zaprimati će se ukoliko ostane slobodnih mjesta nakon srpanjskog upisnog roka.

Dekanica

prof. dr. sc. Diana Milčić,v.r.