Natječaj CEEPUS za freemover mobilnosti u ljetnom semestru

obavještavamo vas kako je otvoren natječaj za mobilnosti izvan CEEPUS mreža – freemover mobilnost za ljetni semestar tekuće akademske godine. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama AMPEU.

Mada CEEPUS koordinatori nisu izravno zaduženi i za CEEPUS  freemover natječaj, on predstavlja odličnu mogućnost za povećanje odlazne mobilnosti studenata i nastavnog osoblja na vašoj ustanovi. Podsjećamo kako u CEEPUS-u studentska mobilnost ne mora biti semestralna već može biti i kratka – svega mjeseca dana, no nužno je da predstavlja  smislenu cjelinu (rad u laboratoriju, trening, terenska nastava, pisanje završnog rada). Također, u CEEPUS-u nastavno osoblje može ostvariti više mobilnosti tijekom jedne akademske godine. Ako ste planirali mrežnu mobilnost, to nije zapreka da ne ostvarite i dodatnu CEEPUS mobilnost u kategoriji freemovera. Stoga vas ljubazno molimo da ovu obavijest prenesete vašim kolegama, studentima i uredima za međunarodnu suradnju.  Kolegice i kolege iz ureda za međunarodnu suradnju koji koriste Facebook obavještavamo kako je obavijest o otvaranju freemover natječaja objavljena na profilu AMPEU –  slobodno ju podijelite. 😊

Podsjećamo na osnovne značajke freemover prijava:

Ø    Prednost freemover prijava jest da je moguće prijaviti se za mobilnost na bilo koje visoko učilište iz zemalja potpisnica CEEPUS-a, a ne samo na ona visoka učilišta koja su dio neke CEEPUS mreže. Koordinatori CEEPUS mreža koji razmatraju uključivanje novih ustanova u mrežu pozivamo da iskoriste ovu priliku da potencijalnu partnersku ustanovu posjete i bolje upoznaju. Studenti najčešće ne znaju na koje visoko učilište se prijaviti, stoga će trebati vaš savjet, no možete ih uputiti na odlične pretraživače studijskih programa po ustanovama koji postoje u različitim zemljama – Study in + ime države primateljice

Ø    Freemover prijava ima nešto slabiji izgled da bude potvrđena, budući da freemoveri koriste kvote koje mreže nisu potrošile na dva prethodna natječaja, no sve ovisi o tome koja je odabrana zemlja primateljica. Najmanja šansa za pozitivan ishod freemover prijava je u Austriji, koja raspolaže s vrlo malo slobodnih mjeseci za freemover mobilnosti

Ø    Budući da je moguće istovremeno podnijeti više freemover prijava, svim zainteresiranima za mobilnost u Austriji preporučamo da ozbiljno razmotre podnošenje druge prijave za neku drugu CEEPUS zemlju. Pozitivne povratne informacije primamo od studenata koji su ostvarili mobilnost u susjednoj Sloveniji, Poljskoj, Češka je povisila stipendije od 1.1.2020.

Ø    Freemover prijave nominira naš ured, no njihovu kvalitetu provjerava strani ured za CEEPUS, koji je i ključan za njihovo odobrenje. Lokalni CEEPUS koordinatori ne sudjeluju u odobravanju prijava u sustavu, no mogu se angažirati u smislu potpisivanja prihvatnog pisma ili pisama preporuke (obavezna dokumentacija za freemover prijave, pojašnjenje u nastavku).

Ø    Kriteriji za odobrenje freemover  prijava razlikuju se od zemlje od zemlje. Osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže te o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu. Dobro sročena motivacija u prijavi  (zašto baš to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU, gramatička ispravnost) tu je ključna! Ako ste u prilici, molimo vas da prenesete studentima da se ozbiljno pozabave time što će napisati u polju freemover prijave koje se odnosi na motivaciju.

Ø    Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju – 2 pisma preporuke matičnog visokog učilišta te 1 prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info), a za nastavno osoblje prihvatno pismo za freemover profesore (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info). Za Austriju se dokumentacija učitava u sustav CEEPUS-a tek po prolazu u 2. krug natječaja. 

Ø    Freemover stipendisti dobivaju isti iznos stipendije kao mrežni stipendisti

Za sva dodatna pitanja svoje zainteresirane kolege i studente slobodno možete uputiti na naš ured.

Uz srdačan pozdrav,

Tanja Veljak
Viši stručni savjetnik u Odjelu za visoko obrazovanje

Senior Adviser in the Department for Higher Education
                     

Nacionalni ured za CEEPUS / NCO-HR

Agencija za mobilnost i programe Europske unije
Agency for Mobility and EU Programmes

Frankopanska 26, HR-10 000 Zagreb
tel  +385 (0)1 555 7855
fax +385 (0)1 500 5699