24. međunarodno znanstveno-sportsko natjecanje Tehnologijada 2022.

Grafički fakultet bio je organizator 24. međunarodnog znanstveno-sportskog natjecanja Tehnologijada 2022. održanoga od 2. do 8. svibnja u Rovinju.

Tehnologijada je projekt koji predstavlja jedan od najvažnijih oblika suradnje tehnoloških fakulteta na području znanosti i sporta. Ovogodišnje izdanje broji 500 sudionika sa sljedećih fakulteta: Tekstilno-tehnološki fakultet – Zagreb , Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije – Zagreb , Kemijsko-tehnološki fakultet – Split , Prehrambeno-tehnološki fakultet – Osijek , Metalurški fakultet – Sisak , Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo – Ljubljana te Grafički fakultet. Kroz pet natjecateljskih dana odvijali su se sportski susreti u futsalu, košarci, odbojci, krosu, plivanju, stolnom tenisu i šahu, te izlagali studentski znanstveni radovi.

Organizacijski tim činili su članovi Studentskoga zbora Grafičkog fakulteta, te studenti sportaši i volonteri s Fakulteta. Izvršni odbor su činili studenti Grafičkog fakulteta, a to su predsjednik Glavnog odbora, voditelj sportskog i voditelj znanstvenog dijela manifestacije, te njihovi pripadajući zamjenici. Glavni odbor, kojega čine predstavnici sa svih osam fakulteta sudionika, nadgledao je organizaciju.

S obzirom na pandemijske okolnosti, organizacija projekta počela je kasnije od uobičajenog, u veljači ove godine. Iz toga razloga, članovi organizacijskog tima uložili su velike napore u kratkom vremenskom periodu kako bi se projekt uspješno ostvario. Vrijedan rad rezultirao je  podizanjem znanja iz različitih područja tehnologije na višu razinu i razmjenom znanja između studenata te poboljšanjem socijalne uključenosti studenata, kvalitete studentskog života i iskustva studiranja. 

Ukupan poredak fakulteta na osnovi postignutih rezultata:

  1. Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
  2. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb 
  3. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Ljubljana 
  4. Grafički fakultet, Zagreb
  5. Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
  6. Kemijsko-tehnološki fakultet, Split 
  7. Metalurški fakultet, Sisak
  8. Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb 

Studenti Grafičkog fakulteta su svojim trudom i požrtvovnošću na natjecanjima Fakultetu donijeli 4. mjesto u sveukupnom poretku natjecanja, s osvojenim medaljama:

odbojka zlato,
muško plivanje zlato,
muški futsal srebro,
muška košarka srebro,
žensko plivanje srebro,
te šah bronca.

Umijeće u znanstvenom dijelu natjecanja pokazali su studenti: Kristina Puhanić, Lana Makovec, Ivona Jurišić, Filip Pečarić, Petar Vračić i Lucijan Daničić.

Više informacija o ovogodišnjoj Tehnologijadi saznajte na web stranici: https://www.zsn-tehnologijada.com/