Izvještaj – Design Week

Grafički fakultet na Zagreb Design Week-u 2023.

Zadovoljstvo nam je predstaviti naše sudjelovanje na jubilarnom, 10. Zagreb Design Week-u, koji je održan od 26.09. do 1.10.2023. na Zagrebačkom Velesajmu, tematski naslovljen  „AI&I“. Fokus naše izložbe bio je stavljanje studentskih radova u kontekst umjetne inteligencije, istražujući mogućnost kreiranja dizajnerskih rješenja s pomoću AI alata. Željeli smo potaknuti diskusiju i razmišljanje o suživotu tradicije i inovacija, pružajući svježe poglede u svijetu grafičkog dizajna.

Dio radova prikazanih na izložbi nastao je u okviru kolegija “Primjena digitalne fotografije u reprodukcijskim medijima” u kojem se studente potiče na samostalnu obradu tema i ideja kroz formu kratkog filma, odnosno foto eseja, uz upotrebu kreativnih fotografskih tehnika. Foto eseji odabrani za izlaganja na ovogodišnjoj Zagreb Design Week izložbi imaju za tematiku ljudske emocije i osobna unutarnja stanja. Studenti su eksperimentirali s raznim AI alatima i generirali slike kojima se nastojala prenijeti emocija sa prethodno snimljene fotografije. Pod mentorstvom prof.dr.sc. Maje Strgar Kurečić svoje radove su izložili Ana Ljubić ( “Iz nutra”),  Dario Zagorac (“Unutarnji glas”), Dorotea Maretić (“Gledaj srcem”) i  Leon Ginder (“Dream Expeditions”).

Slijedeću cjelinu čine plakati izrađeni u sklopu kolegija „Realizacija idejnih rješenja 2“, pod mentorstvom doc.dr.sc. Josipa Bote. Originalne ambalaže su studenti redizajnirali u okviru kolegija, a naknadno su koristeći razne AI modele generirali nove elemente koje su koristili za AI generiranu verziju dizajna. Radove su izložili studenti Toni Dominović (Redizajn ambalaže „Podravka“ kocke),  Dorotea Maretić (Redizajn ambalaže „Tabasco“), Leon Ginder (Redizajn ambalaže za sapun) i Mia Šaban (Redizajn ambalaže „Fenistil“).

Student Hrvoje Karaman sudjelovao je sa plakatom „Gama“ koji prikazuje interaktivni prototip gamificirane mobilne aplikacije za učenje matematike dizajniran u sklopu diplomskog rada pod mentorstvom prof.dr.sc. Jesenke Pibernik. Student Noa Nježić prezentirao je rad pod nazivom „Out of your mind“ nastalog kao dio završnog rada pod mentorstvom doc.dr.sc. Darie Mustić.

Dio radova prikazanih na izložbi nastao je u okviru kolegija “Pokretna grafika”. U ovome segmentu, pod mentorstvom prof.dr.sc. Jesenke Pibernik i izv.prof. Jurice Dolića,  radove su prezentirali studenti Mario Malenica (“Groove”), Ivana Boban (“Coabaan: bean to bar”), Mila Mihaljević (“Slatki špil”), Lucija Kliman (“Rizes”).

Zahvaljujemo se i pohvaljujemo sve naše studente koji su svojim radovima, prisustvom i proaktivnim pristupom na samoj izložbi pridonijeli uspješnom predstavljanju Grafičkog fakulteta. Isto tako, zahvaljujemo se za pomoć i sudjelovanje u idejnoj fazi projekta kolegi doc.dr.sc. Vladimiru Cviljušcu i alumniju Grafičkog fakulteta, Ivanu Grubaču za tehničku pomoć i stručnu podršku u pripremi izložbenog prostora.

Za više detalja, posjetite: https://zagrebdesignweek.com/stranica-a/razum-i-osjecaji

Hvala svima koji su podržali i posjetili našu izložbu!

#grf #grfunizg #ZagrebDesignWeek2023