MAP 2014 : “PROSTOR MAŠTE I ZNANJA” Radionica ‘Susret znanosti i umjetnosti’ s temom BIORAZNOLIKOST

MAP 2014 : “PROSTOR MAŠTE I ZNANJA”
Radionica ‘Susret znanosti i umjetnosti’ s temom BIORAZNOLIKOST

Brela, 25.-31. kolovoza

Tema
Bioraznolikost je stupanj varijacije života, raznolikost svih živih bića: biljaka, životinja, mikroorganizama, genetske informacije koju oni sadržavaju i ekosustava koje formiraju.

Koncept
Ova radionica ima za cilj razvoj otvorenog, transdisciplinarnog pristupa prema angažmanu javnosti u znanosti među entuzijastičnim mladim umjetnicima i znanstvenicima. Omogućit ćemo interakciju umjetničke i znanstvene prakse preko projekata gdje će sudionici će imati prilike eksperimentirati s različitim oblicima kreativnog izražaja. Zajedno će pripremiti improviziranu predstavu iz šireg područja bioraznolikosti na našem planetu i izložiti radove izrađene tijekom radionice. Nadamo se da će naše aktivnosti pomoći da se sruše umjetne barijere između znanosti i umjetnosti, dati inspiraciju sudionicima u njihovim svakodnevnim aktivnostima te pojasniti velike izazove s kojima je suočena globalna zajednica. Osim toga, nadamo se pozitivno djelovati na javnu svijest i povećati podršku politikama održivog razvoja.

Opis aktivnosti
Aktivnosti na radionici će uključivati radove iz vizualne umjetnosti, improvizaciju, fizičko kazalište, glazbu/ples/dramske umjetnosti, “exquisite corpse” projekte, “sci-foo” kampove, itd. Sudionici će se međusobno upoznati preko kratkih neformalnih izlaganja o svom prethodnom radu i interesima. Program uključuje i predavanja uspješnih znanstvenika i umjetnika. Izbor radova izrađenih na radionici bit će izložena javnosti. Službeni jezik radionice je hrvatski i engleski.

Sudionici
15 studenata i mladih profesionalaca (18+ godina), oko 50% iz znanosti/tehničkih disciplina i 50% iz područja umjetnosti/glazbe/arhitekture/kazališta. Pozivamo potencijalne sudionike koje zanima kreativna razmjena s ljudima iz različitih područja i koji su otvoreni za timski rad i eksperimentiranje. Selekcija će se vršiti putem motivacijskog pisma u kojem će kandidati istaknuti njihova dosadašnja postignuća, vještine i interese.

Organizatori
Radionicu ko-organiziraju prof. Ivan Đikić (Sveučilište Goethe, Frankfurt), dr. Martina Mijušković (Društvo za edukaciju van okvira, Zagreb) i ak. kiparica Ivanka Filipović (MAP – Meeting Art Place, Brela).

Put i smještaj
Smještaj i hrana su pokriveni za sve sudionike tijekom cijele radionice. Ograničen broj stipendija bit će dostupan sudionicima koji trebaju pomoć za pokrivanje putnih troškova.

Rok za prijavu: 6. srpnja 2014.

O MAP 2014 RESIDENCE programu
Ove godine, MAP 2014 residence program (Brela, 14.6.-14.9.) realizira se kroz niz aktivnosti na polju vizualnih umjetnosti, arhitekture, filma, znanstvenih i kustoskih predavanja, dizajna, itd. Sve aktivnosti su idejno i konceptualno zamišljene tako da otvaraju mogućnosti lokalnoj zajednici da se što bolje razvija, te da spajaju i stvaraju osjećaj zajedništva.

Application form Brela 2014

Dodatne informacije:

MAP Brela
http://www.mapbrela.hr

Društvo za edukaciju van okvira
http://drustvo-evo.hr

“Happigenetics Extravaganza” projekt (srpanj 2013, St. Petersburg)
http://soundsofscience.net/happigenetics/

“Desetljeće bioraznolikosti” Ujedinjenih Naroda:
http://www.cbd.int/2011-2020/goals/

Članak “Rethinking Social Contracts: Building Resilience in a Changing Climate”
http://www.ecologyandsociety.org/vol14/iss2/art12/

O Science Foo kampovima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Science_Foo_Camp

O Exquisite Corpse konceptu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exquisite_corpse