MIPRO – Objava dobitnika prestižne MIPRO godišnje ICT nagrade za 2024. godinu

Pet dobitnika ovogodišnje „MIPRO godišnje ICT nagrade“ za najutjecajnije dostignuće u ICT-u

Hrvatska udruga MIPRO, kao jedna od najvećih ICT udruga u Hrvatskoj, nakon 46 godina praćenja razvoja struke pokrenula je inicijativu za „MIPRO godišnjom ICT nagradom“ kao identifikaciju i istaknuće posebno vrijednog doprinosa razvoju struke u znanstveno-tehnološkom i gospodarskom smislu.

Za motiv ove izrazito vrijedne strukovne nagrade izabrano je „Teslino jaje“ kao simbol života i stvaranja. Ono predstavlja simboliku i povijesnu priču. Nikola Tesla je 1882. godine otkrio okretno magnetno polje kako bi dokazao princip stvaranja fizičkog okretnog učinka pomoću izmjenične struje. Na tom je izumu nastala druga industrijska revolucija i započeo razvoj suvremene civilizacije.

Temeljem pristiglih nominacija, odabrano je pet nagrada u 5 različitih kategorija. Kandidat za dodjelu nagrade mogla je biti pravna osoba ili pojedinac, a nominaciju su mogli podnijeti svi bez ograničenja.

Ovogodišnji dobitnici su:

  • Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu – SRCE (kategorija akademija) za uspostavu i primjenu distribuiranih računalnih sustava
  • Algebra – „Portal za napredno praćenje tržišta rada“ (kategorija projekti)
  • KONČAR – Digital (kategorija gospodarstvo) za niz inovativnih proizvoda za tržište
  • Ivan Burazin (kategorija pojedinci) za razvojno okruženje u oblaku i poslovnost
  • nobelovac Ferenc Krausz (kategorija izvan konkurencije) za izniman svjetski rezultat i doprinos svjetskoj znanosti  

Nagrade će se uručiti na svečanom otvaranju 47. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2024 u srijedu, 22. svibnja 2024. u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic u Opatiji.

„MIPRO godišnja ICT nagrada“ dodjeljuje se svake godine u obliku Teslina jajeta. Ova prestižna nagrada, ne samo da odaje počast jednom od najvećih umova svih vremena, Nikoli Tesli, već i ističe i nagrađuje izvanredne pojedince i organizacije koje svojim radom doprinose ICT sektoru, potičući inovacije i tehnološki napredak.

„Teslino jaje“ simbolizira kreativnost, inovaciju i neprekidnu težnju k otkrivanju novih tehnoloških horizonata. Nagrada se dodjeljuje na temelju strogih kriterija, koji uključuju originalnost, praktičnu primjenu, tehnološki napredak i doprinos zajednici. Primatelji ove nagrade često su pioniri u svojim područjima, čiji rad ima dubok utjecaj na društvo, ekonomiju i kulturu.

Dodjela ove nagrade važan je događaj koji privlači pažnju stručnjaka iz ICT sektora, akademskih krugova, te šire javnosti. Osim što slavi postignuća pojedinaca i timova, nagrada služi i kao poticaj mladim stručnjacima i studentima da istražuju, inoviraju i teže izvrsnosti u svojim budućim profesionalnim karijerama.