Nagrada Maja Strgar Kurečić

Naša redovita profesorica Maja Strgar Kurečić na nedavno održanom svjetskom fotografskom natječaju Julia Margaret Cameron Awards osvojila je prvu nagradu u kategoriji Cityscapes za svoju seriju “Urban Diptych”.  U žiiju su bile: Elizabeth Avedon (nezavisna kustosica, galeristica i urednica fotografije), Ann Jastrab (direktorica Center for Photographic Art – CPA, California) i Elizabeth Krist (glavna urednica fotografije u National Geographic magazinu).

“Urban Diptych” serija je fotografija na kojoj Maja Strgar Kurečić radi već dugi niz godina. Kako obožava putovati i snimati što joj zapne za oko, počela je slagati parove fotografija različitih gradova koji iz nekog razloga pašu skupa. Povezujući različite motive urbanog okruženja otkriva nam neke drugačije i neočekivane perspektive. Ponekad istražuje čisto vizualne aspekte slika – kao što su boja, tekstura, kontrast, oblici i kompozicija, a ponekad ju više zanimaju konceptualni odnosi. Očitu stvarnost transformira u subjektivno viđenje koje nam pruža neke nove vizure.

Izložba svih fotografija nagrađenih na ovom jubilarnom 20.-tom izdanju Julia Margaret Cameron Awards i dodjela nagrada održat će se u Barceloni u travnju 2024. u galeriji FotoNostrum, Mediteranskoj kući fotografije.

https://www.thegalaawards.com/20th-jmca-pro-children-to-documentary-reportage-copy