Poziv za studente s invaliditetom na Neurodivergent Nights

Poštovani,

Udruga za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti – ASK, povodom mjeseca svjesnosti o autizmu, organizira događaj pod nazivom NeuroDivergent Nights – ND NIGHTS, namijen neurodivergentnim osobama.

LINK: https://www.facebook.com/100054103972024/posts/pfbid02VwVYxWYYnepBvYa2sRhEMfoGqR76Px3V4iD2vfoJbTGVrhWXwFE29cMJxiT1BDKl/

OPIS: 

STVARAMO TREĆI PROSTOR. ZAJEDNO!

S velikom radošću vas pozivamo na OSI party u povodu Dana autizma!

🪩Neurodivergent Nights Autism Month edition

🗓️Petak, 12. 4.

🕰️16-22 sata

🗺️MO Gajevo, Koprivnička ulica 47

♿️Prostor ima parking i lift te rampu za osobe s invaliditetom

Informacije: ask.podrska@gmail.com

Povodom mjeseca svjesnosti o autizmu u suradnji s udrugom ASK nastavljamo stvarati prijeko potreban treći prostor za neurodivergentne osobe, ovog puta u velikoj dvorani mjesnog odbora Gajevo koja je pristupačna i osobama s teškoćama kretanja. Želimo i dalje širiti ideju intersekcionalnosti i dijaloga među obespravljenim skupinama i stvarati siguran prostor za queer osobe (posebno valja istaknuti trans i nebinarne osobe, interspolne, ace/aro osobe), osobe s invaliditetom, osobe s mentalnim poremećajima (naročito stigmatizirajući klaster B), osobe s intelektualnim teškoćama, slijepe i slabovidne, gluhe, nagluhe i Gluhe s velikim G. Učimo zajedno jedni o drugima i jačajmo identitet različitosti. Vidimo se u petak 12.4. od 16 do 22 u prostoru mjesnog odbora Gajevo (velika dvorana, 1. kat), Koprivnička 47, Zagreb.

ND NIGHTS – NeuroDivergent Nights događaj je namijenjen osjetljivim osobama koje zbog neuklapanja u većinsko (cis-het i/ili neurotipično) društvo u pravilu ili izbjegavaju društvene događaje ili su prisiljene posvetiti velik dio svog mentalnog kapaciteta u prikrivanje svoje različitosti, što rezultira izraženim, ponekad i ekstremnim umorom nakon završenog druženja. Tu spadaju brojne LGBTIQ+ osobe, pogotovo rodno-varijantne te trans osobe, neurorazličite osobe (osobe s ADHD-om, dispraksijom, osobe na autističnom spektru i dr.) te osobe koje su pod konstantnim manjinskim stresom. Radi svoje različitosti, navedene osobe u društvenim situacijama često (svjesno ili nesvjesno) koriste “scripting” i “masking” odnosno unaprijed uvježbane fraze i šablonske odgovore na potencijalna pitanja. Ovaj događaj ima za cilj umanjiti uobičajene socijalne pritiske, umanjiti potrebu za skriptiranjem i potaknuti sudionice_ke da se riješe mentalnih kočnica te da si dozvole da budu autentični_e među “svojima”. Stvaranje mreže međusobne podrške (“safety net”) ključno je za održavanje mentalnog zdravlja kod osjetljivih skupina poput ove.