ZAGREB DESIGN WEEK 2023

ZGDW – izložbi fakulteta i škola.

„Izložba studenata Grafičkog fakulteta pruža priliku za promišljanje o prirodi emocija, kreativnosti i suštini ljudskog stvaranja. Izloženi studentski radovi vode nas kroz razmišljanja o odnosu između tehnologije, umjetnosti i dizajna. Dok neki radovi demonstriraju kako se granice kreativnosti mogu proširiti uz pomoć tehnologije, drugi se oslanjaju na tradicionalne metode kako bi prenijeli snažne vizualne priče i inovativne koncepte. U susretu s radovima stvorenim pomoću generativnih alata, suočavamo se s novim izazovima i otvaramo prostor za raspravu. Je li moguće da umjetna inteligencija, koja nema ljudske emocije, ipak može stvoriti poruke koji izazivaju istu empatiju kod gledatelja? Može li stroj prepoznati dubinu ljudskog iskustva i prenijeti je na nas? Je li nam zaista bitno tko je autor – čovjek ili stroj? Ova izložba ne nudi konačne odgovore, ali potiče na razmišljanje i raspravu o ovim temama. Cilj je pokazati da, iako tehnologija pruža nove načine izražavanja, ljudska kreativnost ostaje nezamjenjiva i jedinstvena. U konačnici, izložba je odraz toga kako tradicija i inovacija mogu koegzistirati, obogaćujući svijet grafičkog dizajna i pružajući nove perspektive i mogućnosti.“ doc. dr. sc. Daria Mustić

26.9. do 1.10. na Zagrebačkom Velesajmu, Paviljon 7

Više na poveznici: https://zagrebdesignweek.com/stranica-a/razum-i-osjecaji

______________________________________

Popis studenata i nazivi radova:
Ana Ljubić “Iz nutra”
Dario Zagorac “Unutarnji glas”
Dorotea Maretić “Gledaj srcem”
Leon Ginder “Dream Expeditions”

AI & I
RAZUM I OSJEĆAJI

Dio radova prikazanih na izložbi nastao je u okviru kolegija “Primjena digitalne fotografije u reprodukcijskim medijima” na diplomskom studiju Sveučilišta u Zagrebu Grafičkog fakulteta, u kojem se studente potiče na samostalnu obradu tema i ideja kroz formu kratkog filma, odnosno foto eseja, uz upotrebu kreativnih fotografskih tehnika. Foto eseji odabrani za izlaganja na ovogodišnjoj Zagreb Design Week izložbi imaju za tematiku ljudske emocije i osobna unutarnja stanja. Studenti su prihvatili izazov teme “AI & I” te su eksperimentirali s raznim AI alatima i generirali slike kojima se nastojala prenijeti emocija sa snimljene fotografije.
Mentor: prof. dr. sc. Maja Strgar Kurečić

Popis studenata i nazivi radova:
Toni Dominović: Redizajn ambalaže Podravka kocke
Dorotea Maretić: Redizajn ambalaže Tabasco
Leon Ginder: Redizajn ambalaže za sapun
Mia Šaban: Redizajn ambalaže Fenistil

Na plakatima su prikazani redizajni ambalaža izrađenih u sklopu kolegija „Realizacija idejnih rješenja 2“ na diplomskom studiju Sveučilišta u Zagrebu Grafičkog fakulteta. Originalne ambalaže su studenti redizajnirali u okviru kolegija . Naknadno su koristeći razne AI modele generirali nove elemente koje su koristili za novu verziju dizajna (desno). Ambalaže su dizajnirane u EngView Packaging Suite programu specijaliziranom za projektiranje i dizajn ambalaže.
Nositelj kolegija: prof. dr. sc. Maja Brozović
Mentor: doc. dr. sc. Josip Bota

PLAKAT
Hrvoje Karaman: “Gama”
Interaktivni prototip gamificirane mobilne aplikacije za učenje matematike dizajniran u sklopu diplomskog rada Hrvoja Karamana “ Utjecaj gamifikacije na korisničko iskustvo edukacijske igre za osnovnoškolce“
Mentor: prof. dr. sc . Jesenka Pibernik

PLAKAT
Noa Nježić: “Out of your mind”
Plakat prikazuje scenu iz imaginarnog svijeta u kojem su ljudske emocije i misli prikazane u obliku vidljivih entiteta, “Vizuala”. Takav entitet je povezan s djevojkom u scenama stripa, te se vizualno mijenja ovisno o emociji koju djevojka proživljava. Na taj način emocije su prikazane doslovno, vidljivo što likovima omogućava jasno izražavanje svog unutarnjeg stanja. U gornjem dijelu plakata je autorski prikaz, a u donjem su AI generirani sadržaji kojim se pokušalo prikazati likove i željenu emociju.

Kolegij: Vizualne komunikacije
Mentor: doc.dr.sc. Daria Mustić

POKRETNA GRAFIKA (samo u digitalnom obliku – tv)
Mario Malenica “Groove”
Ivana Boban “Coabaan: bean to bar”
Mila Mihaljević “Slatki špil”
Lucija Kliman “Rizes”

Dio radova prikazanih na izložbi nastao je u okviru kolegija “Pokretna grafika” na diplomskom studiju Sveučilišta u Zagrebu Grafičkog fakulteta, na kojem studenti kreiraju animacije kao promotivne poruke za dizajn ambalaže odabranog proizvoda.
Mentori: prof. dr. sc. Jesenka Pibernik, izv. prof. dr. sc Jurica Dolić